ARMADILLO JONES

Kajaani: n1990 - ?

Tatu Mannberg: vocals, guitar
Timo Sitso Pirinen: guitar, saxophone
Sude Kovalainen: bass, vocals
Perttu Penttinen: guitar, harmonica, vocals
JP Laatikainen: drums

Genre : blues - rhythm and blues - ym. roots
-------------------------------

Various Artists LP
Kalma, Kajaanilaisia AlkukantaisLuonnollisia MusiikkiAineksia .... Kalma, KALMA LP-2, 1990
B5: Armadillo Jones Movin' Blues
B6: Armadillo Jones Walk Right In
Tatu Mannberg
Clarence Gatemouth Brown
-
Tatu Mannberg: guitar, vocals
Timo Pirinen: guitar
Perttu Penttinen: guitar
Seppo Kovalainen: bass
JP Laatikainen: drums
--------------------------------
"Armadillo Jones oli kajaanilainen rhythm & blues bändi joka toimi aktiivisesti 1990-luvun alkupuoliskolla pitkin Suomea, keikkoja tehtiin akselilla Helsinki-Oulu, huippuvuosi taisi olla n.70 keikkaa. Baarit ja Chevy-vanin persus tuli tutuiksi, pisin pätkä yhtäsoittoo oli 12 keikkaa.  Määrät oli hyviä ottaen huomioon että interwebbiä ei ollut, Sude soitteli ja möi, sellanen näytekasetti oli mitä läheteltiin, osa oli välillä ihan rahvaan töissäkin.

Orkesteri perustettiin tai perustui Bluesdozer-orkesterin pohjille josta parin miehistönvaihdoksen jälkeen syntyi Armadillo Jones. Nimi syntyi klassiseen tyyliin baarissa. "Keksitään muka joku 1930-luvulla elänyt blueshahmo, puhutaan sen piiseistä ja katsotaan kuin moni ns.bluestietäjä menee retkuun Ajatus jäi toteuttamatta mutta nimi jäi pyörimään, se näytti ja kuulosti hyvältä.

Materiaalia oli aika leveeltä pohjalta rootsia, bluesia, rytmibluesia, rock & rollia, kantria ja rockabillyä. Jonkinlainen Fabulous Thunderbirdsin ja Blastersin synteesi oli ihanteena, mutta ei sitä sen tarkemmin mietitty, hyvä piisi
on hyvä piisi, tuli se mistä tahansa. Omia piisejä oli parikymmentä, Tatu niitä pääasiassa teki, muut auteltiin sovituksissa ja ehdoteltiin nerokkaita fraaseja jne vaikka kyllä Tahvolla oli aina melko selkee visio millaisia ne oli.
Mihinkään tiettyyn suuntaan tai tyyliin ei sitouduttu omissakaan ralleissa, puritanismia ei myöskään viljelty, joskus rokattiin enemmän, joskus sitten enempi bluesia, piisejä oli kyllä riittävästi joka suuntaan.
Muistan useamman keikan kun yleisö yllättyi kun alettiin lyyssin sekaan latomaan Hank Williamsia tai Carl Perkinsiä. Me ei varsinaisesti oltu sen näköstä ryhmää jolta voisi noita odottaa, pitkää lettiä, linttaan astuttua bootsia ja muutenkin kornia habitusta, niinkuin tuohon aikaan yleisesti oli. Mut me digattiin ja soitettiin kaikenlaista roots-musaa. Pikku Pariisittaressakin vai olikohan se jo Cafe 52 tjsm meni komeasti läpi, pyysivät heti uudestaan.
Kuhmossa tms soitettiin joskus 4-5 h kun oli kivaa, samoin joissain motukkabileissä niin pitkään että bikerit sammui. Motukka- ja autobileitä soitettiin muutenkin välillä aika paljon, vaikkei alleviivattu mitään koplaa tai jengiä, oltiin enemmän viihdemiehiä.

Tatu soitti noihin aikoihin (ja vähän aiemmin, en muista tarkkoja vuosia) Johnny Lee Michaelsin kans ja jouduttiin välillä sumplimaan keikkoja miten ne mahtuis. Tatu oli myös Remun In the spirit of Hurriganes kokoonpanossa, aiemmin jossain muussakin Remun virityksessä pistokeikoilla, Pellen Rockersissa ja Problemsissa mutta ne tais olla sitten myöhemmin.

Kölvinä Tatu oli mm.Kirkan bändissä jonka pohjilta meillä oli sukseeta mm. Kuopiossa. Kovassa maineessa se oli muutenkin, eikä suotta, kyllähän siltä ns.lähti. Kainuun jazzkevään jameissa ykspähän englannin blueskitaristi ei suostunut lavalle kun näki ja kuuli Tatun soittavan Mikki Hiiri-laastari päässä Jimmy Reediä.
Mut ei se soitto Tatusta kiinni ollut, keikkoja tehtiin ilmankin, Sitso Pirinenkin taisi olla jonkun talven pois, Penttiseltä jäi joku kesä keikkoja väliin kun piti Portugalissa käydä.

Kalman eli Kajaanin elävän musiikin yhdistyksen kokoelmalle tehtiin pari piisiä ja joku tanskalainen pulju oli kiinnostunut tekemään sinkkua mut ei me joudettu mihinkään Århusiin. En muista tarkemmin. Rariossa tuli pari keikkaa tai livepiisiä, jotenkin ne liittyi jazzkevät -festariin ja sitten tais olla Rock Sm, jossa me oltiin jostain syystä esiintymässä, ei kisailemassa.

Ja sitten on olemassa sellanen noin 10 piisin demo. Se on ihan kelpo tavaraa, sitä jopa tarjottiin jonnekin mut palaute oli että helvetin hienoa musaa mutta eihän tämmönen myy mitään eli ei kannata tehdä.
Omakustannetta ei taidettu edes harkita. Levyn sijaan me myytiin kyllä t-paitoja ja sitten muutamassa baarissa oli Armadillo Jones drinkki. Siinä on puolet tequilaa ja puolet Galliano-likööriä, aivan helvetin pahaa, reseptiikan taisivat kehittää tohtorit Mannberg ja Pirinen.

Treenit oli semmosia parin päivän törkeän paikan leirejä, katottiin rallit ja vedettiin niitä 12 h ja sitten keikoille tyyppaamaan, osa jäi settiin, osa ei toiminut.
Siihen jatkuvaan ravaamisen se kai sitten hyytyi, ei vaan jaksanu, muita ryhmiä syntyi yms. 2012 käytiin pyynnöstä kokeilemassa vieläkö se lähtis ja lasautettiin yks keikka Ballsilla Kajaanissa.
Ja hyvinhän se lähti, oisko ollu peräti kolmet kunnon trenit, lähinnä vatvottiin mitä ei missään tapauksessa soiteta ja klassiseen tyyliin soitettiin sitten keikalla pari sellasta mitä ei oltu sovittu saati trenattu. Mut eipä siinä mitään, kaikki oli soittaneet koko ajan, joten ei keikkakuntoa ollut vaikea hakea.

Kaikki ukot soittaa edelleen, kuka enemmän, kuka vähemmän aktiivisesti, keikkapyyntöjä Jonesille tulee aina väliin mut tähän mennessä ne ei ole sopineet tai sitten muuten vaan olleet epäkiinnostavia. Jotenkin on ajateltu ehkä että rytmibluesin osalta näytteet on edelleen voimassa, antaa legendan elää ;) Mutta eihän sitä tiedä vaikka joskus intoutuisikin.

Elävää kuvaa ei taida olla muuta kuin tämä, kännykät ja muut oli harvassa noihin aikoihin. Muistan että oltiin noissa bileissä parikin kertaa, tuo oli kahden päivän raapasun viimeinen setti. Ihmisiä kaatuili lavalla ja lavan ulkopuolella.
Tuota Whisky trainia ei soitettu monesti, se oli mukana just täntyyppisiä ryminäkeikkoja varten, samoin Born to wild.
https://www.youtube.com/watch?v=M8kpmx87YOs

Etno-orkka Mukutukselta vuorkailtiin bussia tai sitten ajeltiin Jiipeen vanilla, Timo Mäkinen ajoi kulkuneuvoja kun taitelijat ei ite jaksanu."

(Perttu Penttinen, e-mail 13.3.2021)


--------------------------------

Lisäyksiä, korjauksia ja yhtyeen äänitteitä voi tarjota vaikka sähköpostilla
©2021 EDCD Home
päivitetty 14.3.2021